Maksimal kuvvet sportif performansın en önemli belirleyicilerinden biridir. Maksimal kuvveti ölçmenin günümüzde en yaygın yöntemi tekrar maksimali metodudur. Ancak bu testin yorgunluktan etkilenme ve yaralanma riski gibi handikapları vardır. Buna karşın isometric midthigh pull (IMTP) testi daha güvenli ve daha az yorucu olmakla birlikte hem maksimum kuvvet hem de maksimum kuvvet oluşturma hızını (Rate of force development) verilerini sağlayabilir. Kuvvet oluşturma hızı atletik performansta yön değiştirme ve sıçrama gibi becerilerin kalitesini belirleyen faktördür.
IMTP’nin avantajlarından biri de tekrarlayan ölçümlerdeki tutarlılığının yüksek olması yani ölçümler arası hata payının düşük olmasıdır. IMTP’nin dinamik kuvvet testleri ve sportif performans becerileri ile ilişkisini inceleyen çok sayıda çalışma yapılmış ve kullanılabilir bir kuvvet testi olduğu gösterilmiştir.
Eklem Açıları
IMTP testi için en önemli nokta kalça ve diz açılarıdır. Farklı kalça ve diz açıları test sonuçlarında değişkenlik yaratmaktadır. Bir çok araştırmacı IMTP sırasında duruşun clean hareketinin 2.çekiş aşamasının başlangıcı ile aynı olması gerektiğini belirtmiştir.
Yapılan araştırmalarda genellikle diz açısı 120-150° derece, kalça açısı 140-150° derece olarak önerilmektedir. Bazı araştırmacılar ise en güvenilir yöntem olarak test pozisyonunu tamamen katılımcıların tercihine bırakmayı önermektedir.
Uygulama
- Bar yüksekliği diz açısı 120-150° derece ve kalça açısı 140-150° derece olacak şekilde ayarlanır.
- Vücut pozisyonu celan hareketinin 2.çekiş aşamasına benzer olmalıdır;
- Gövde dik, dizler ayak bileklerinde hafif bir dorsifleksiyona izin verecek kadar bükülü,
- Omuzlar geride ve aşağıda (retraksiyon ve depresyon halinde),
- Omuz başları bar hizasında,
- Ayaklar omuz genişliğinde açık, barın altında ve bar ayakların tam ortasına hizalı şekilde,
- Uyluk bölgesi bara temas halinde.
- Sporcu test başlamadan önce bara kuvvet uygulamamalıdır. Başlamadan önce bara uygulanan kuvvet 50 N altında olmalıdır.
- Test başlangıç pozisyonunun sporcuya bırakıldığı durumlarda da diz ve kalça açılarının önerilen aralıkta olup olmadığı kontrol edilmelidir.
- Sporcu için ayarlanan bar yüksekliği, tutuş açısı ve ayak açıklığı sonraki ölçümlerde de aynı standardın sağlanması için kaydedilmelidir.
- Test öncesi ısınma yapılmalıdır.
- Teste başlamadan önce sporcular düşük efor düzeyinde bir kaç deneme yapmalıdır.
- Sporcudan test sırasında ayakları ile mümkün olduğunca hızlı ve kuvvetli şekilde yeri itmesi istenir. Sporcuya amacın barı çekmek değil gövdeyi zemine itmek olduğu anlatılmalı ve vücut pozisyonunu koruması sağlanmalıdır.
- 3’ten geriye sayılarak teste başlanmalıdır. Denemeler arasında 250 N’dan az olana kadar denemeye devam edilmelidir.
- Denemeler arasında 1-2 dk. Dinlenme verilmelidir.
Kaynak: Comfort, P., Dos' Santos, T., Beckham, G. K., Stone, M. H., Guppy, S. N., & Haff, G. G. (2019). Standardization and methodological considerations for the isometric midthigh pull. Strength & Conditioning Journal, 41(2), 57-79.