Foamroller ekipmanı basitçe miyofasyal gevşeme uygulamasını sağlayan ürünün ismidir.
Miyofasya terimi kas anlamına gelen “myo” ile vücuttaki yumuşak dokuları örten bağ dokunun yani “fasya” nin bileşimidir. Fasya tüm organlar, kaslar, sinirler ve kemikleri fonksiyonlarını sağlamasına yardım etmek için cevreler. Miyofasyal gevşeme kas dokusunda direk etki ile miyofasyal kompleksin bölgesel olarak gevşemesini sağlayan bir uygulamadır. Kas ve bağlardaki lokal sertlikler hareket açısını ve kan akisini azaltır. Miyofasyal gevşeme uygulaması bu olumsuzlukların giderilmesi için uygulanır.
Araştırmalar kas dokusu ile birlikte fasyada da mekanoreseptörler bulunduğunu göstermiştir. Mekanoreseptör dokunma, basınç ve denge gibi mekanik duyuları algılayan özelleşmiş duyu hücreleridir. Foamroller ile kasa basınç uygulanması fasyadaki mekanoreseptörleri uyararak merkezi sinir sisteminin kası gevşetmesini sağlar.
Foam roller uygulaması son yıllarda atletik performans ve fitness antrenmanlarında sıkça kullanılır oldu. Foam rollerdan beklenen faydalar azalan hareket açıklığını arttırmak, toparlanmayı hızlandırmak ve böylece performansı arttırmak. Tabi ki bunlar pratik saha bilgileri olup foam rollerin genel olarak antrenman sonu masaj efekti ile rahatlamak için kullanıldığını biliyoruz.
Antrenörler yıllar boyu ısınmanın bir parçası olarak esnekliği arttırdığı düşüncesi ile statik stretching uygulamalarını kullandılar. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda statik stretchingin kuvvet üretimini ve güç cikisini azalttığı , reaksiyon zamanına negatif etki ettiği ve hatta kuvvette devamlılığa bile bazı durumlarda negatif etkilerinin olduğu görüldü. Bu sonuçlar doğrultusunda statik stretching yerine dinamik ısınma yöntemleri ve foamrolling tercih edilmeye başlandı.
Konuyla ilgili bilimsel çalışmaların azlığına rağmen bir çok çalışma foam rollingin atletik performansa olumsuz etkilerinin olmadığını gösterdi. Şuan foamroller ve dinamik stretching en çok kullanılan ve vazgeçilmez ısınma yöntemi olarak görülüyor. Ayni zamanda foam roller gecikmiş kas ağrısı sendromunu azaltıcı etkisi nedeniyle atletler arasında yoğun antrenman ve müsabaka dönemlerinde kullanılan bir yöntem haline geldi.
Uygulama Yöntemi
- 3-5 set 30-40 tekrar kasların uzanış yönüne doğru distalden(merkezden uzak) proksimale(merkeze yakın) doğru uygulanmalıdır.
- Haftada 3-4 kez uygulama esneklik özelliklerinin kazanılması ve korunmasına yardim eder.