Spor | Bilim | Performans

Ağırlık Kemeri Gerekli Mi?

Karın içi basıncı arttırarak bu basıncın potansiyel faydalarını arttıran bir ekipman olarak ağırlık kemerleri sürekli kullanımı tartışılan araçlar. Bu tarz tartışmaları ‘’ama o da kullanıyor’’ un dışına taşımak için öncelikle karın içi basınç ve etkilerini anlamamız gerekiyor.

Ağırlık kaldırırken en önemli baskı omurgaya dolayısı ile lumbar bölgeye, genel ismi ile belinize olur. İşte bu noktada bu bölgeyi korumak için bir mekanizma devreye girer. Bu mekanizma artan karın içi basıncıdır. Artan bu basınç gövdenin ve omurganın stabilizasyonunu arttırarak ağırlığı kontrol edebilmenizi ve böylece daha yüksek ağırlıklar kaldırabilmenizi sağlar.

Krag, karın içi basıncın bel bölgesi kaslarının aktifleşmesi ile birlikte arttığını göstermiştir. Bir teoriye göre artan karın için basınç lumbar bölge derin kaslarını örten lumbodorsal fasyayı iterek sırtın gerginleşmesi ve omurganın desteklenmesini sağlar.

1957’de Bartelink çalışmasında karın içi basıncın omurlar arası baskıyı azalttığını belirtmiş. Bartelink’ten 20 yıl kadar sonra yapılan başka bir çalışmada Nachemson ve arkadaşları bu durumun tam tersi olduğunu ve karın için basıncın diskler arası basıncı azaltmak yerine arttırdığını söylemiş.

Sonrasında yapılan bir çok çalışma sonunda  günümüzde karın içi basıncın omurlar arası baskıyı azalttığına ve ağırlık kaldırırken pozitif etkilerine inanılıyor.

Ağırlık Kemeri Kullanılmalı Mı?

Ağırlık kemeri kullanımı ile ilgili öncelikle belirtmemiz gereken bu ekipmanın yarışmacı sporcuların kullandığı bir ekipman olduğudur. Sporcuların bu ekipmanı kullanma nedeni yazının başında da belirttiğimiz gibi sakatlıktan korunmanın yanında daha yüksek ağırlıklar kaldırmak.

Ağırlık kemerleri ile ilgili tartışılan en önemli konu bel bölgesindeki  kaslarının etkinliğini azalttığı ve böylece kuvvetlenmesine engel olduğudur.  Bu konuya katıldığımızı belirtelim. Sonuçta kaslar kuvvetlerini yenmekte zorlandıkları dirençlerle karşılaştıklarında arttırırlar. Kemer ile desteklenen omurga benzer yüklerle kemersiz şekilde karşılaştığında çevre kaslar bu dirence hazır olmadığından sakatlık görülme riski yüksek.

Ağırlık kemerinin karın içi basıncı arttırdığı net bilinen bir durum. Artan karın içi basınç da omurga stabilizasyonu sağlayarak daha yüksek ağırlıklar kaldırmanıza etki ettiğinden amacınız daha yüksek ağırlıklar kullanmak ise ağırlık kemeri kullanılabilir. Farklı bir açıdan bakınca çok yüksek ağırlıklarda omurlar arası basıyı azaltmak için de ağırlık kemeri kullanılabilir bir araç.

Ancak ağırlık kemeri kullanmadan, bel bölgesi kaslarınızın kaldırdığınız ağırlığa göre kuvvetini arttırması ve kas kuvvetinizin izin verdiği ölçüde ağılıklar ile antrenman yapmanız bu işten para kazanmıyorsanız en sağlıklısı görünüyor.

atletiknet ©